Podle průzkumů společností zabývajících se analýzou veřejného mínění to je třeba to, že jsou chladní, odměření a odtažití, přitom vždy veselí. Něco jako ledoví a zároveň ohniví. Všichni jsou plavovlasí s modrýma očima, naivní, sexuálně svobodomyslní a nekonečně bohatí lidé, jež málo pracují a spíše často jsou vidět někde na vycházkách, a proto jsou všichni ve výborné formě. Přitom se ulicemi toulají lední medvědi. 

Není nahota něco, co se v Norsku hodně řeší? Co je ten hnědý sýr karamelové chuti? Proč jsou v mincích dírky? Kde si mohu ověřit zda jsem příbuzným norské královské rodiny? Jací jsou norští muži jakožto milenci? 

Nad otázkami, jež si klade celý svět můžete rozjímat třeba při čtení na serveru www.quora.com. Víte, že jste Nor, když... Ano, zvláštní pravidla a pokrmy patří k tomu, co je činí typickými, „svými“. Podle těch cizinců, jež oslovil norský deník Adresseavisen, a kteří v Norsku žijí déle než dvacet let, se jedná např. o „zákonem upravované to či ono“, svačinový balíček s krajíci chleba s pomazánkou s papírem kolem i mezi jednotlivými krajíci, který je natolik rozšířen, že k němu má vztah každý. Ve školách a školkách je takřka povinností, a většina lidí ho nosí sebou celý život třeba do přírody.

Podle antropologa Runara Døvinga z Vysoké školy ekonomické v Oslu a norské televize TV2 mají Norové zavedený systém povinností a odměn spojený s jídlem a stravování. Vše co patří každodennímu životu má podléhat přísným pravidlům, zato to co má své místo ve volném čase má být svobodné a uvolněné. Máme se slušně držet nepsaným pravidlům a ve všedních dnech jíst a pít zdravě a v mezích, zato o víkendech je povoleno nedržet své náklonnosti až tolik na uzdě. Sladkosti jsou vyhrazeny pouze na sobotu, pokud ovšem nemáte nějaké staré bonbonky. V tom případě mohou být na očích klidně celý týden. A alkohol? Je od vás očekáváno, že alespoň budete nakupovat tam, kde je nám to určeno a poslušně podporovat státem provozovanou síť prodejen s alkoholem a nehašteřit o těchto a dalších mezích ani o pověstné loajalitě, věrnosti, způsobech oslav a manifestací maturantů, zapečeném rybím pokrmu s těstovinami a rybích karbanátcích, uzených půlených ovčích hlavách, či sladkých jelítkách.

Spisovatel René Zorgas cestoval a ptal se přistěhovalců na to, co si myslí o Norsku a Norech. Stěžejní otázku, o jejíž odpovědi mu šlo, bylo to, zda jsou Seveřané jiní, což se mu potvrdilo, že jsou. A tak vznikla jeho kniha Sannheten om Norge og nordmenn (Pravda o Norsku a Norech).

Jedině v Norsku se může stát hitem písnička s názvem „Grisen står og hyler“ (”Prase stojí a kvičí“) míní jistý oslovený Švéd. Bydlím v panelovém domě, ale nikdy nevídám své sousedy, jako kdyby si hráli na schovávanou, popisuje jistý Íránec. Lidé jsou velmi rozmazlení, vždyť dostávají vše, na co ukazují, myslí si jistý Francouz. Zdá se, že Norové milují milovat sebe samé, rýpe do nich Čech. Norští muži jsou prý jak karamely. Tvrdí na povrch, jenže trochu příliš měkcí vevnitř, alespoň podle Rusek. Zato Norky údajně užívají push up podprsenky, hold-in a další fígle, aby vypadaly dobře. Několikrát mě takhle podvedly, tvrdí jistý Novozélanďan.

Server TheLocal zveřejnil seznam nejpodivnějších věcí, které se Norové mylně domnívají. Jako např. to, že zimní olympijské hry jsou stejně důležité jako ty letní. Podle serveru jsou ZOH ve skutečnosti jen o Norech zkoušejících spoustu druhů lyží. Nebo to, že vždy bude o nadcházejícím víkendu svítit slunce. Norové jsou věční optimisté, co se týče plánování víkendů. Či domněnka, že státem provozovaná síť prodejen s alkoholem zachraňuje Nory od sebe samých. Bylo by to podobné, jako kdyby vězni milovali svou věznici. Podle Norů je prý skvělé, že není možné v Norsku kupovat láhev vína v neděli a že stát má monopol na prodej veškerého alkoholu silnějšího 4,5 %. Případně to, že můžete klidně za víkend vypít dvacet litrů piva a dvacet panáků.

No budiž. Avšak dáváte-li si sklenku vína denně, pak vás hned šoupnou do kategorie alkoholiků. Anebo představa, že je norský hnědý sýr sýrem. Podle serveru není, nýbrž výrobek z odpadních zbytků po výrobě sýra. A jíst ho je jakoby jíst čokoládu. Přitom si Norové myslí, že cizí nezdravé a nekvalitní potraviny jsou daleko horší. Že by vysmrkat se bylo méně slušné než klít? Byť to může připadat nechutné těm, kdo se nacházejí v jejich blízkosti, podle mínění mnoha lidí stačí jen popotahovat.

Je patrné, že je mnoho stránek země, jaké je Norsko a zdejších obyvatel, jež zbytek světa může pochopit jen s obtížemi. Vezměte třeba kolik by stálo přestěhování banku semínek ze Špicberk na Mars. Máme důvod věřit, že v Norsku žijí trolové a střítci a v případě, že ano, tak kde je jejich výskyt největší? Proč byli berserkrové v Norsku zakázáni? A kdy je postavili mimo zákon?  

Překvapivě mnoho cizinců klade praktičtější otázky typu Můžu si tam dát místní pochutinu tak zralou, že pochoduje sama od sebe? Jaké zboží je v Norsku dostupné? Je kvalitní pizza či burgery vůbec k mání a v tom případě, kde? Nebo Jaké to je v Norsku surfovat? Do jaké mám chodit surfařské školy?

Jak se vyhnout průšvihům s úřadem na ochranu práv dítěte barnevernet? Co Nory rozčílí? Co je v zemi považováno za neslušné? Jaké by se měly nosit barvy oblečení? Můžu ve (městě) Stavangeru používat bokmål (jeden ze spisovných jazyků Norů)? Proč je vlastně Norsko samostatnou zemí?

A nyní k politice: Tvrdí se, že Norsko skupuje dešťové pralesy v řadě zemí. Stávají se tato území součástí Norska? Pokud by vedlo Norsko a Rusko nejadernou válku, mělo by Norsko šanci? A co by si Norsko ve světové válce počalo? Jsou Norsko a Švýcarsko „skoročleny“ EU. Mělo by se Norsko a Ukrajina začlenit do Commonwealthu nebo do EU poté, co se přihodil Brexit? Co by se muselo stát, aby norský král panoval Velké Británii?

Co v Norsku motivuje bohaté lidi, aby platili vysoké daně? Stále toho nemáte dost? Tady je několik dalších představ: Proč psi v Norsku neštěkají? Jaký je nejlepší způsob rodit na Špicberkách, když se bere v úvahu, že je to nezákonné? Co dělají v zimě silničáři? Co bylo na těch vikinzích tak zvláštního?   

A co sluníčko? Posune se v zemi půlnočního slunce v noci ze západu na východ? Nebo kdy ho nám vypínáte? To si jistá Američanka myslela, že půlnoční slunce je jiné slunce. Byla jsem v Norsku a jsem strašně rozčarovaná, že je to jen to obyčejné slunce. Rozhodla jsem se, že se budu s cestovní kanceláří soudit, že mě nalákala na plané sliby.

A to jsme se ještě vůbec nedostali ke zjednodušeným příměrům nejen od Čechů třeba při kochání se přírodou (neustálý sklon ji k něčemu přirovnávat, jakoby nebyla krásná již sama o sobě). O tom třeba někdy jindy.