Poté, co vyšlo najevo, že média, policie a další instituce a úřady zametají pravdu pod kobereček, mnozí lidé již nevěří, že dělají svou práci tak, jak mají. A kdo již jednou lhal, selhal, zapřel fakta, mlžil a mlčel nejen o závažných problémech s přistěhovalci, jak může opět získat něčí důvěru? Má občan právo na sebeobranu s řádnou a jasnou oporou v zákonech?

Od řady lidí dostávají tyto domobrany neplacených dobrovolníků, jež si v jednom případě nechávají říkat Odinovi vojáci, palec nahoru. Míní, že není ochoten/nemůže kdokoliv zhostit se takového úkolu zastat se svých bližních, jsou-li vystavováni zvůli a příkoří. Obětím mnozí nepřejí. Zvlášť když víme, že žijí v zemi, kde je pepřový sprej považován za plynovou zbraň a tudíž zakázán všem kromě policie.

Těchto holohlavých, vousatých, mladých mužů při těle v černých svetrech s kapucemi se řada Norů zastává s tím, že se jim přisuzuje vina za budoucí násilí a přilepuje se jim označení „extrémisté“. Pravda je taková, že jde o konzervativní jedince, jež se snaží zachovávat hodnoty, jichž se v této zemi ctí přes tisíc let. Mezi těmi, jež se k něčemu mají a snaží se zabránit násilí, znásilnění apod. a mezi teroristy a islamisty dávají rovnítko. Jejich oděvy jsou prohledávány, zato mizející děti z azylových středisek nikoho nezajímají. Vždyť i policisté byli odsuzováni za protiprávnímu konání během služby, aniž se stala zločineckou celá policie.

Kde se vzali, tam se vzali. Minulosti nezapřete. V Norsku zahřmělo: Norsko je prý zemí, kde jsou plní předsudků a předpojatosti ti, jež sami tvrdí, že jsou pro spravedlnost a rovné zacházení se všemi, vydávají se za nezaujaté a podle vlastních tvrzení pomáhají všem bez rozdílů vůči těm, jež se jim nelíbí. A tak přijímá třeba norský Červený kříž neslučitelně se svým omílaně proklamovaným pohledem na hodnoty opatření před pronájmem prostoru, aby neprošel „Odinovým vojákům“, aniž hrozí poškozování či kriminální činnost. Podle některých je to srovnatelné s odepíráním vstupu do krámu lidem jiné barvy pleti. Prodávají službu a bojkotují zákazníky bezdůvodně.

Pobíjené argumenty, že protiprávní jednání má pod kontrolou policie, zemi otřásají. Pro spoustu Norů je vznik takových seskupení logickým následkem dnešní situace. Ve Švédsku Odinovi vojáci prý pomáhali zhatit loupeže a přičinili se k zatčení pachatelů. Dostává se jim pochvala od dívek a žen např. v takovém Göteborgu, že se prý cítí bezpečněji.

Buďte si však naprosto jisti tím, že střety zůstanou. Ty jsou příznačné pro země s vícero etnickými skupinami, na což si zvolili pokládat základy volení zastupitelé Norů. Avšak to ještě neznamená, že ještě velmi dlouho bude dost těch, jež raději i nadále bude žít v "šťastném nevědomí" zdánlivě ušetření nepříjemných pravd.

Kdo se dostane na kobylku zločinu dříve, toto a jemu podobná seskupení či policie a dostat je tam, kde by tyto lidi zákon rád viděl? Výjimečná situace si vyžaduje výjimečná opatření nad rámec cílevědomé snahy, jež policie uvedla do chodu vlastními zdroji.

Šíří se jev vyhrožování a násilí za účelem olupování až 9letých dětí, což podle policie kazí životní kvalitu těchto dětí i jejich rodin. Někteří jsou traumatizováni na celý život a pokud si vůbec troufají ven, přebíhají mezi cíli a již nejezdí MHD. Pachatelé bývají původu jiného než norského. Během vln loupeží mobilů a jiných cenností v ulicích, zastávkách a dopravních prostředcích MHD v Oslu se stává, že zasahovali přítomní. Pěkně je zřídili. Třeba když se dva zahraniční lupiči pokoušeli oloupit 10letého hocha o telefon. To neměli. Rozptýleně po asfaltu po nich zůstaly zuby. Bušili a kopali do nich, až museli být operováni. Chlapce zachránili, ale skončilo to rvačkou s přehnanou mírou násilí. 

Situace se může rychle vystupňovat, budou-li se kolemjdoucí vměšovat do loupeže. Nikdy nevíte, jak se to bude vyvíjet, zda má osoba u sebe zbraně či nebezpečné předměty. 

Policie se ve vyjádření policejního ředitelství prostřednictvím svých webových stran www.politi.no k seskupením jako jsou Odinovi vojáci obecně staví skepticky. Užívání jmen i symbolů, kromě té skutečnosti, že vícero členů seskupení je vázáno na zločinecké komunity, to vše podtrhává tuto skepsi.

Není přijatelné, že seskupení vystupují jako, nebo že vyvolávají dojem jako určitý druh domobrany hlídkující v ulicích za tím účelem, aby udržovalo klid a pořádek, a případně zasahovalo do situací a rušení pořádku.

Je to pouze policie, jež má povoleno vykonávat mandát policie a může používat donucovacích prostředků na udržování klidu a pořádku. Tudíž není povolena organizace a soukromé vynucování práv na veřejném místě. To platí ve všech případech a okrscích, nicméně hodnotí situace policie Odinovy vojáky místně rozličně, oznámí-li organizovaná seskupení jako Odinovi vojáci to, že si přejí hlídkovat či vykonávat druh domobrany. Zcela zákonná je přítomnost dospělých, střízlivých osob ve středu měst na vytváření bezpečného prostředí, aniž by toto bylo, či vydávalo se za domobranu či organizovanou hlídkovou činnost. Jako např. činnost organizace tzv. Nočních havranů. Jejich úkolem je být přítomen, pozorovat a volat policii. Z bezpečnostních důvodů se nikdy nevměšují do násilných příhod.

Běženci, jež se neuměli chovat, pocítili, že nejsou v Kolíně nad Rýnem, a že v Norsku platí jiná pravidla, aniž na to musí být slovně upozorněni. A přerazit je by zřejmě bylo ochotno daleko více než těch, jež jsem oslovil já při přípravě tohoto článečku. Ovšem je-li někdo vinen, a celý trest spočíval v tom, že si někdo vzal spravedlnost do svých rukou se zmlácením dotyčných, chápe snad kdekdo, že znásilnění je populární a že není divu, že se nováčci v zemi chovají tak, jak se chovají. Vždyť výprask třeba pětkrát denně je lepší než takové čtvrthodinové svévolné potrestání a spí-li úřady v zemi při této příležitosti jak pařez, tak snad nepřekvapí to, že si tyto gaunery lid podává. 

Policie se probudí až tehdy, když někdo ty ničemy zbije! Na čí je straně? Hanebné! Kdyby to bývalo bylo obrácené, a byli by to lidé západních kultur, jež ošahávali a nebo se ukájeli na arabských příslušnících něžného pohlaví, nebyla by to policie vůbec vyšetřovala. Platí to i obráceně, a to jich zjišťuje stále více. Poté, co se pustili do místních žen a dívek, čekalo na ně staré, dobré postižení v podobě výprasku místními muži.

Členové civilní stráže „Odinových vojáků“ nejsou zrovna ministranti. Seskupení jako je toto zdánlivě nevyhnutelně přitahuje všelijaké osoby s nejrůznějším zázemím, včetně nanejvýše nebezpečných lidí. Na druhou stranu: Koho byste v případě útoku nechtěli mít po svém bohu - zkušené bojovníky nebo padavky?

Vyvstává otázka, zda si muslimští muži tolik dovolují na naše dívky a ženy proto, že dlouze klesáme a těm, jež nenávidí náš způsob života a chce nám škodit nejvíce obnažujeme své slabosti, svou měkkost a zženštilost. V reakci na „Odinovy vojáky“ mobilizují islamisté a hrozí „Alláhovými vojáky“. Toto seskupení je vedeno Ubayduláhem Husajnem, jenž je ve vazbě kvůli náborům pro tzv. Islámský stát. Téměř každý člen „Alláhových vojáků“ je na černém seznamu norské tajné policie.

Kdyby policie konala svou práci a chránila občany, bylo by „Odinových vojáků“ potřeba? A co na to Odin sám? Byl by za jejich „práci“ potěšen?