Podle zprávy Světového hospodářského fóra je Finsko nejbezpečnější zemí na světě, jak bylo změřeno podle spolehlivosti policie země, pokud jde o zajišťování dodržování zákonů a pořádku, zato Norsko je až na 18. místě.

Ve skutečnosti jde ale o více. Vynucování zákonů a snaha, aby je lidé dodržovali, je stále složitější, poněvadž nově příchozí staví dosavadní pravidla a zvyklosti na hlavu. Kdo se zpronevěřil bezpečnosti, zprotivil se občanům na takovou dobu, že ani neví, zda si ještě někdy napraví pověst. Však když máme do činění s lidmi, pro které je černá bílá, a noc den, je vše odsouzeno k tomu, aby zůstávalo po starém.

Neotřelá zábava Nory jistě nadchne. Jsou tací, jež si stále velice dobře pamatují argumenty pro vstup do Schengenu. Tehdejší ministr spravedlnosti nemohl dost vynachválit báječnou policejní spolupráci, jež měla dohoda přinést. O nevýhodách nebylo slechu. Jiná věc, jež se veřejnosti zatajuje je to, jak velké je navýšení zločinnosti od té doby, kdy Norsko do Schengenu vstoupilo. O 500 %?? Úcta se vytrácí, když je čím dál více okaté nakolik je spolupráce jednostranně výhodná.

Třeba je to v případě policie tak, jako v případě přistěhovalectví a jiných klíčových problémů Norska: Mnozí příliš dlouho bijí na poplach, což snad způsobuje, že nad tím lidé časem mávnou rukou, než aby zbystřili pozornost. Výjimečně se i příslušníci policie vyjadřují v tom smyslu, že „kdyby bývali byli lidé věděli kolik (více) práce a zdrojů si vyžadují přistěhovalci, tak by se lidé k nim nestavěli tak kladně.“

Nebo když se snaží nejvyšší představitelé země vyhýbat nepříjemným otázkám ohledně původu pachatelů jen jak to jde a nanejvýše vyzve rodiče ke vštěpování v dětech, jež stejně jsou moc mladé na to, aby mohly být trestány, jaká omezení pro ně mohou odsouzení znamenat. Třeba to, že do jistých zemí nezískají vizum nebo že bude odloženo vystavení řidičkého oprávnění. 

Až do doby před několika málo lety byl typickým partnerským vrahem etnický Nor. Nyní je 70 % vražd v Norsku spácháno partnerem cizího původu. Informuje o tom norský list Verdens Gang.

V Norsku údajně zdomácněla „kultura bodání kudlou“, jak je v zemi nazývána, a to i v stísněných prostorách jako např. v dopravních prostředcích MHD. Stala-li se země nebezpečnou pro vaše pohybování se po ní, měli by se snad všichni na vlastní obranu ozbrojit. Byť jsou zapovězené, načerno se prodávají všelijaké ruční zbraně. Tomu třeba nebudete věřit, až zasáhne zdomácnělé dovezené šílenství vás samotné, a to se může stát kdekoliv v Norsku.

Čapnete-li vetřelce či zloděje, tak byste ho neměli držet, dokud nepřijede policie, jinak můžete dostat pokutu. Zato někteří kritici současného stavu se domnívají, že by těm, kteří vykonávají práci policie, měla být vyplácena odměna, jak uvádí několik norských médií. Než policie zasáhne, mnohdy to trvá nesnesitelně dlouho. Bohužel praxe dneška označuje za lumpy oběti, nikoliv pachatele. Pak není divu, že řada lidí má pocit, že nemá cenu volat policii když má stejně vyšší postavení delikvent.  

Může se zdát, že je to policie, jež lidem blokuje počítače, jenže není. Jde o neuvěřitelně profesionálně zkamuflovaný podvod. Virus se vydává za to, že pochází od policie a jediné co se vám zobrazí je velké oznámení o chybě, kde se tvrdí, že jste porušil několik paragrafů zákona o ochraně duševního vlastnictví. V některých případech je uživatel dokonce vyfocen webkamerou. Na konci stránky je uvedeno, že lze uhradit 300 eur, abyste se dostali ze svízelné situace ven. Policie je navštěvována lidmi, jež se tážou na to, jak si policie přeje platbu provést, a někteří se pokoušejí vysvětlovat, že nevěděli, že dělali něco nezákonného. 

Neznámí lidé, z nichž se někteří vydávali za zdravotníky, nabízejí seniorům pomoc s nošením nákupů až domů. Tam se jim odcizí cennosti. Někdy aniž to senioři poznali, jindy za použití násilí.

Policii se nedaří objasnit devět z deseti závažných krádeží z bytů a domů, aut a osob. Podle Nejvyššího kontrolního úřadu má za to vědomé snižování priority zločinů za účelem zisku.

Neomlouvá je ani to, že mnoho jich patří gangům, s nimiž bývá daleko více potíží v jiných zemích než v Norsku. Jiní se snaží ten vývoj, tento marast, ospravedlnit tím, že pocházejí z kultur mizerných společenských poměrů, nezaměstnanosti a opilství.

A tak důvěra věřejnosti v policii co se týče vyšetřování zločinů za účelem neoprávněného sebeobohacování, je podle norského Nejvyššího kontrolního úřadu zneklidňující slabá. A paradoxně se oslabí ještě více tehdy, když se lidé obrátí na policii. Je to zrovna tato chřadnoucí důvěra vedoucí k tomu, že se více lidé zdržují něco nahlašovat.

Jsou mazaní. Velmi mazaní. Třeba ti zahraniční dělníci, kteří jezdí od jedné čerpací stanice nebo se tam vrací až se vystřídá obsluha, aby si agresivně domáhali nového občerství jako náhradu za předchozí, jenž jim prý nechutnalo nebo jim udělalo špatně. Aby si mohli příživnictvím nabírat.

Policie zadržuje a vyhošťuje zahraniční zločince. Znovu a zas se vrací, aby spáchali další trestné činy. Neodstrašující tresty za porušení zákazu přicestování vede k tomu, že je stále těžší vymanit se z osidel organizovaného zločinu a kde lze stále častěji číst a slyšet o řádových občanech, zkoprnělých strachem. Jestli tato situace hraje někomu do karet, tak je to neidentifikovatelný strach.

Co je horší – plané naděje na zlepšení situace či prý liché obavy, jichž se nás snaží řada politiků, média a proimigrantské organizace, abychom se zbavili? Jak bolestné to muselo být, kdyby jednou prozřeli.   

O neklamné předzvěsti zhoršování není nouze. Spousta občanů měla dlouhodobě příležitost se o tom přesvědčit. Kde jsou vikingové tehdy, když je potřebujete?Preventivní činnost ve velké míře znamená to, převzít a udržovat si kontrolu. Dnešní stavy policie a celní služby znamenají oslabenou kontrolu ve vztahu k vývoji kriminality, vezmeme-li v potaz rozsáhlost území.

Mezitím se činí citová vyprahlost mnoha mocných a vlivných k problematice a projídají budoucnost nejen Norska výdaje na migraci. Trochu zabásní, přičemž by mohli vědět, že stejně se ty dva světy, realita a bohulibé snahy o humanitární supervelmoc, nesetkají.