Odpůrci členství v EU zahrnují velké spektrum lidí, od těch, kteří jsou přesvědčeni o tom, že se EU rovná hlavně zájmům Německa, jež nyní díky své ekonomické síle dosahuje toho, čeho chtělo vojenskými silami dosáhnout za 2. světové války, přes ty, kteří míní, že EU je projektem elity a nikoliv obyčejných lidí až po ty, kteří chtějí chránit svoji živnost a míní, že jejich obživa je EU ohrožená a že EU ztěžuje lidem život mj. neustále nově přicházejícími povinnostmi, které otravují. Ovšem důvodů, jež mají lidé k tomu, že vstup do EU nepodporují, je samozřejmě daleko více. O všech se tu ale zmiňovat nemůžu.

Nepodceňujme obavy z vlivu větších zemí, ale pochybnosti o demokratické přidané hodnotě je asi to, co nejtrvaleji živí záporné postoje Norů k EU. Norové také nezapomínají na četné projevy údajné nedemokratičnosti ze strany EU. Např. EU bojkotovala Rakousko po demokratickém zvolení Haiderových Svobodných a jejich účasti ve vládě a jiné země i nedávno varovala proti podobným stranám. I Norsko má podobnou stranu, jež se možná bude podílet  na příští norské vládě, vyhraje-li volby příští rok pravice. Nerespektování svobodné vůle občanů Nory znechucuje.

Podle EU je každý členský stát málo efektivní, a škrty minuly málokoho. Norové se ale ptají: Jak daleko máme zacházet, aby to nebylo na úkor zdraví, zaměstnanosti a struktury osídlení atd.? Rentabilní je na severu máloco a státní dotace třeba průmyslu jsou v EU zakázány. V Norsku se dotuje, aby se leccos drželo nad vodou. Je to velice křehce fungující systém. Také je to v problému konkurenceschopnosti. Muselo by se hodně snižovat mzdy, což je zcela nereálné.

Stěžejní úlohu hrají peníze, na které si pochopitelně málokdo nechá sáhnout, a to i nejsou-li jeho vlastní, byť vydělává na evropské průměry vysoce nadprůměrně: Při veškeré úctě k jiným národům – nepatrná menšina mezi Nory dokáže pochopit, proč by mělo Norsko spolufinancovat třeba obchvat v českém městě, když místní problémy, třeba plíseň v místní základní škole, zůstávají i desetiletí nevyřešeny. Většina Norů soudí, že EU je nehospodárná, rozhodování EU nerozmyšlené a nedemokratické. Moc by se Norům nelíbilo také, kdyby daně šly i na evropské přátele norských politiků, i když tyto peníze jistě také velmi potřebují.

Dalším problémem jsou úplatky a finanční skandály EU, které jsou v příkrém rozporu se Skandinávií jakožto nejméně zkorumpovanou oblastí na světě (alespoň podle průzkumu Transparency International se všechny skandinávské země umísťují mezi 10 nejméně zkorumpovaných zemí na světě). Pokud jde o čerpání dotací chudšími zeměmi EU, to také není Norům jedno, hlavně když se podvádí. Vražení těch miliard EUR do nových členů, a to zejména do těch, které jsou zatíženi dluhy, je mimochodem mnohými Nory vnímáno jako součást snah je otrocky zavázat, neboť to prý vytváří závislost mezi dárci a příjemci a tak oběti. Podle mnoha Norů je příliš jednoduché být štědrý jménem ostatních a honosit se tím celé Evropě, aniž by to mělo svoji opodstatněnou oporu zakotvenou v přesvědčení národa. To se ostatně netýká jen Norska.

Zhoršující se bezpečnostní situace kvůli Schengenu a obří příliv přistěhovalců zejména ze zemí EU rozlaďují Nory proti EU ještě více. Tito „ekonomičtí uprchlíci“ jsou Nory obecně považováni za chudáky, zlatokopy a oportunisty. Především chtějí naše peníze, o dorozumívání si s námi v našem jazyce a o naši kulturu moc nestojí. Na to, kolik jich je, se v Norsku příliš kladně nevyznamenávají. Kvůli nim vznikla podle norských médií mzdově a sociálně rozdělená společnost, ráj zločinců a obecně dávání zemi všanc. Dokud EU bude pro tolik lidí hlavně otázkou peněz, bude pud sebezáchovy a z něj vyplývající snaha chránit se a vymezovat se proti těmto lidem stále silnější. To má k slovům o solidaritě představitelů EU daleko.

Norové se také nebrání spolupráci, ať už v rámci Evropy nebo s jakýmkoliv jiným světadílem, musí ale probíhat za rovných podmínek a předpokladů. Chce to spolupráce i tam, kde dnes není žádná. Ovšem Norům vadí podmínky a jednání EU i samotné instituce EU a podle všeho se na tom dlouho nic měnit nebude.